Virkattu matto, Carpet ”Fox”

Kodissamme ei ole ollut yhtään mattoa vuosiin, koska lattialämmityksen kanssa ne ovat tuntuneet turhilta. Sähkönsäästötalkoista johtuen lattiatkin ovat tuntuneet hitusen viileiltä tänä talvena, joten aloin pohtimaan olisiko aika hankkia matto tai kaksi. En halunnut tekokuitumattoa, enkä pesulassa pestävää mattoa tai sellaista jota eii voi pestä omassa koneessa. Ehdot rajasivat lähes kaikki matot pois valikoimasta. Ajattelin että puuvillainen matto olisi pesujen kannalta järkevin ja koska en halunnut kangaspuilla kudottua mattoa jäi tekniikaksi virkkaus.

Selailin virkattujen mattojen ohjeita pinterestissä, Sieltä löytyy paljon luvattomia ohjeita joissa on kuva matosta ja kaavio johonkin toiseen malliin. Oksana Lisovan Carpet Fox toistui usein ja se alkoi miellyttää silmääni yhä enemmän. Lisäksi ohjeen pystyi ostamaan Ravelrystä, se on englanninkielinen ja siihen kuului ohjevideo joka kerrokselle. Ohje oli melko kallis, noin 15 €. Kirjoitetussa ohjeessa on melko paljon pieniä virheitä, mutta videoiden avulla on helppo edetä, jos tekstiversio ei riitä. Videot ovat lyhyitä ja todella selkeät, vaikka ovatkin venäjäksi.

Ostin ohjeen mutta en ollut valmis sijoittamaan kuteeseen tai nyöriin montaa sataa, joten ostin harmaata Drops Safran lankaa alennuksesta 1,19 € / kerä. Lopulta lankaa kului vajaat 29 kerää, joten maton materiaalit maksoivat alle 35 euroa. Virkkasin lankaa nelinkertaisena 8 mm koukulla. Matosta tuli mukavan muhkea, mutta ehkä aavistuksen liian pehmeä. Lopputulos olisi varmasti ollut napakampi, jos langat olisi kiertänyt ensin yhteen.

Matto poimuili välillä todella rajusti, mutta tilanne korjaantui aina myöhempien kerrosten myötä. En tehnyt yhtään sovellusta tai silmukkamäärien muutoksia, vaan matto on tehty aivan ohjeen mukaisesti. Reunaan muodostuu suuret lehdykät- Maton rakenne on hyvin kolmiulotteinen ja kerroksellinen.

Kastelin valmiin maton läpmäräksi ja heitin sen koneeseen linkoukseen, jotta kuivuminen ei kestäisi ikuisuutta. Kastelu rentoutti kuviot hyvin ja viimeinenkin poimuilu katosi. Päädyin kuitenkin pingottamaan maton, jotta se olisi mahdollisimman ryhdikäs ja siisti. Lopulta ulkoreunaan ei juurikaan tarvinnut neuloja kovinkaan paljoa. Viuhkojen kohdalla on kaksi neulaa ja kärjissä yksi, ne riittivät hyvin pitämään maton muodossaan.

Tämä matto päätyi vierashuoneen lattialle. Valmiin maton halkaisija on noin 135 cm, mikä on juuri sopiva pieneen huoneeseen.


One thought on “Virkattu matto, Carpet ”Fox”

  1. Tosi ihana matto! Tyylikäs beigenä, hienot kuviot tulevat hyvin esiin! Itse virkkaan paljon, mutta mattoja en, koska tykkään virkata pientä: pitsejä ohuenohuella koukulla. Matot kudon kangaspuissa. Tuon mattomallin voisi kyllä virkata vaikka liinaksikin!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s