Jämälangoista eroon

Suurin osa neulojista kohtaa joskus tilanteen, että kerien jämiä on kertynyt nurkkiin enemmän kuin laki sallii. Sukkiin ja käsineisiin saa upotettua hyvin jämälankoja, mutta kulutettu määrä on silti vähäistä. Päädyin tekemään huivin, koska siihen saa upotettua noin 200 – 300 g lankaa. Selasin Ravelryssä erilaisia huiviohjeita, kunnes päädyin Fabulosity huiviin. Ohje on maksullinen, eikä sille taida olla juurikaan tukea tarjolla, jos sen kanssa on ongelmia. Vaikka käytän pääsääntöisesti englanninkielisiä ohjeita, oli ohjeen lyhenteet paikoitellen hyvin vaikeaselkoisia. Ongelmista huolimatta huivi on todella hyvän muotoinen ja kokoinen.

Sain upotettua huiviin neljää eri valkoista speklelankaa, kahta keltaista, yhden oranssin, yhden punaisen ja kaksi tumman lilaa lankaa. Kolme kerää sain kokonaan loppuun ja kolmesta jäi joitain metrejä ja lopuista vähän isompi nöttönen. Oikein onnistunut jämälankaprojekti. Huiviin kului 265 g lankaa.

Vaikka tuskailin värien ja riittävyyksien kanssa huivista tuli kaunis ja värit toimivat hyvin yhteen. Huivi ei näyttänyt tekevän lovea valtaisaan jämälankakokoelmaani, joten päätin tehdä toisen huivin. En halunnut tehdä samalla ohjeella, jotta homma ei käy tylsäksi. Selailin jälleen Ravelrya ja löysin ilmaisen Anemone ohjeen. En katsonut kuvia tarkasti, joten en heti huomannut, että huivi on puoliympyrä. En pidä puoliympyrähuiveista, sillä niiden käyttömukavuus ei ole läheskään yhtä hyvä kuin puolikuun muotoisilla huiveilla.

Aloitus oli kamalan näköinen, joten tein sen omalla tavallani. Tein reunoihin koko ajan lisäyksiä, jotta huivista tulisi paremman muotoinen ja lisäyskerroksiin tein lisäyksiä vähän fiiliksen mukaan. Väreiksi valitsin valkoisia, vihreää, oranssia ja punaista lankaa. Värit kuulostavat kammottavalta yhdistelmältä ja tuovat mieleen lähinnä pizzan, mutta neulottuna ne toimivat yli odotusten. Huivin muoto ei ihan onnistunut, mutta puoliovaalikin on parempi kuin puoliympyrä.

Huivi on vähän sinnepäin ohjeen mukaisesti, osaa kuvioista on muokkailtu ja muotoa todella paljon. Tähän huiviin sain upotettua 250 g lankaa.

Päätin tehdä vielä yhden huivin, vaikka värivalikoimani alkoikin olemaan kovin suppea. Nyt en käyttänyt ohjetta, vaan neuloin huivin omasta päästä. Väreiksi valikoitui jäljellä olevat valkoiset, erilaisia liloja ja vihreitä lankoja. Tehdessä värit näyttivät välillä todella kamalilta, mutta sain silti n itkuteltua huivin valmiiksi. Reunapitsin valkoinen loppui kesken pitsin puolivälissä, eikä minulla ollut mitään sopivaa millä jatkaa, joten päättelin huivin tummanvihreällä ja katsoin kuinka käy.

Pingotuksen jälkeen huivi näytti jo paljon paremmalta ja väritkin toimivat melko kivasti yhteen. Olisin kaivannut mintunvihreän tilalle jotain vähän raikkaampaa, mutta sellaista ei nyt ollut valikoimissa. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että pysyin jämälangoissa. On paljon helpompaa korkata uusi sopiva lanka, kuin taistella jämien kanssa. Näihin huiveihin ei ole avattu yhtään uutta lankaa. Kaikkien huivien langat ovat fingerinpaksuista sukkalankaa, joista valtaosan olen värjännyt itse.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s