Opettelen kehräämään, teoriaa ja todellisuutta

Kehräämisen teoriasta löytyy paljon asiaa, niin paljon, että pää meinaa mennä sekaisin kaikesta tiedosta, jota ei vielä pääse käyttämään. Tämä tietopaketti on kerätty omaa kehräämistäni ajatelle, jotta voin helposti palata muistiinpanoihini aiheesta.

Kuidut

Minua kiinnostaa lähinnä villan kehrääminen, joten olen kerännyt siitä aiheesta tietoa. Merinovilla on ihanaa ihoa vasten, mutta olen alkanut heräämään merinovillatodellisuuteen ja lampaiden jalostuksen ikäviin puoliin. Toivon että kehräyksen myötä löydän hyviä vaihtoehtoja merinovillalle, enkä valinnoillani tue eläinten kärsimystä. Yhdeksi hyväksi ehdokkaaksi nousi Falklandin villa.

Kuidun pituus vaikuttaa kehräyskokemukseen. Pitkä ja karkeampi kuitu on aloittelijalle sopivampaa ja helpompaa kehrättävää. Kuidun paksuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon materiaalia kuluu / valmis lankametri. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä ohuempi kuitu, sitä enemmän metrejä siitä on mahdollista saada samasta grammamäärästä kuin paksumpaa kuitua. Kuidun paksuus ilmoitetaan yleensä mikroneina. Täältä löysin taulukon yleisistä villalaaduista ja niiden ominaisuuksista.

Kertaus

Kertaaminen vahvistaa lankaa, kertaamisen voi tehdä yhdistämällä 2 tai useamman säikeen yhteen joko tavalliseen tapaan tai ketjukertaamalla. Ketjukertaamisessa käytetään kahta säiettä, joista toinen tekee ketjua niin, että langasta tulee kolmisäikeinen. Ketjukertaus ”navajo-plying” voi tehdä langasta epätasaista, jos säie on paksu. Ketjukertaamisessa säikeen kannattaa olla mahdollisimman tasalaatuista, sillä säikeen paksummat kohdat näkyvät kertauksessa ja langasta tulee epätasaista.

Paksuus

Langan vahvuusWraps / inch (2,54 cm)m / 100 g
Lace36-40600-1200
Fingering- Light fingering24-30360-480
Sport18-24260-360
DK12-18200-290
Worsted10-12180-240

Wraps / inch on luku, joka saadaan mittaamalla kuinka monta kertaa lanka mahtuu tuuman / 2,54 cm matkalle. Kieritä lankaa puikon tai viivottimen ympärille kiristämättä, aseta langat vieriviereen, mutta kuitenkin niin, että langat eivät litisty toisiaan vasten. Laske kuinka monta lankaa mahtuu tuuman alueelle ja vertaa taulukkoon mikä on langan vahvuus.

Twist / inch luku kuvastaa yhden säikeen kierremäärää 2,54 cm matkalla

Oman langan metrimäärän laskeminen valmiista kerratusta langasta. Mittaa 10 m matka lankaa ja punnitse se. Lankaa voi mitata kiertämällä sitä tunnetun mitan ympärille. Esim. 20 cm pahvinpalan ympärille lankaa tulee kiertää 25 kertaa ja 25 cm pahvinpalan ympärille lankaa tulee kiertää 20 kertaa saadaksesi mitattua 10 metrin pituisen pätkän lankaa.

Laskukaava 10 m / (punnittu paino) g x 100 g = m / 100 g

Esimerkki, mitattu lanka painoi 8 g: 10 m / 8 g x 100 g = 125 m / 100 g

Teoria on teoriaa, mutta mikä oli ensituntuma kehräämiseen (ensimmäinen viikko)

Ensituntuma oli pienoinen järkytys, sillä rukki tuntui kulkevan tuhatta ja sataa, polkeminen vei osan keskittymisestä ja kädetkään eivät tienneet mitä niiden kuuluu tehdä. Ensimmäiset 20 minuuttia oli lähinnä villan tuhoamista. Polkemisen lihasmuisti kehittyi aika äkkiä, joten siihen ei tarvinnut kiinnittää huomiota enää muutaman tunnin kuluttua. Ensimmäisen kokeilun tein villatopsilla. Syötin jatkuvasti liikaa kuitua kerrallaan ja kierrettä tuli todella epätasaisesti. Sain aikaiseksi hellyttävän monsterilangan. Säästän tämän vyyhdin, jotta voin palata näihin tunnelmiin myöhemminkin.

Seuraavaksi harjoittelin joulukalenterivilloilla. 1-luukussa oli Falkland merino, sari silk ja bamboo sekoitusta. Väriltään tospi oli valko-vihreä-punaista. Koska en pidä kyseisestä väriyhdistelmästä juurikaan, päätin uhrata sen harjoitteluun. Kuvittelin kehrääväni melko ohutta, mutta kerrattu lanka olikin valtavan paksua. Sama ongelma toistui myös seuraavan harjoituksen kanssa. Luukussa 4 oli Suomenlampaan, Islanninlampaan ja skandinavian mountain wool sekoitusta.

Kuten kuvista voi nähdä, niin jälki on hyvin epätasaista, kierrettä on vaihteleva määrä ja paksuudessa on isoja eroja. Kehräsin tässä välissä muutakin villaa rullille, topsilta ja villarullalta. Huomasin, että villarullalta (sekoituslaudalla valmistettu) kehrääminen tuntuu paljon helpommalta ja lanka vaikuttaa tasapaksummalta. Niinpä päädyin ottamaan luukun 3 shetlannin villan käsittelyyn. Karstasin topsin sekoituslaudalla niin, että rullan toiseen päähän tuli punaista ja toiseen vihreää. Tein neljä rullaa ja kehräsin ne langaksi. Shetlanninvilla oli miellyttävää kehrättävää verrattuna edelliseen karheaan harmaasävyiseen topsiin.

Shetlanninvilla, luukku 3

Rullalta kehrätty lanka on kuin onkin tasaisempaa. Toki paksuusvaihtelua on edelleen melkoisesti, mutta nyt lanka näyttää jo käyttökelposelta. Kehräsin kaksi rullaa punainen edellä ja kaksi vihreä edellä. Kun kertasin langan sain hauskaa värivaihtelua aikaiseksi. Toiseen rullaan jäi melkoisesti enemmän lankaa, joten kokeilin kertaamista ”lankarannekkeen avulla”, se oli melkoista sähellystä, kuten kertaaminen muutenkin.

Kertaaminen tuntuu todella haastavalta. Lankaan tehdään rukilla vastapäivään kierrettä, alkuperäinen säie on kierretty myötäpäivään, joten kertaaminen tuntuu poistavan alkuperäistä kierrettä. Kertauskierteen jälkeen langan tulisi roikkua vapaasti U:n muotoisesti ilman, että se kiertyy itsensä ympäri. 2-vyyhdin kohdalla onnistuin tässä täydellisesti ihan vahingossa, mutta 3 ja 4 kiertyvät kevyesti itsensä ympäri.

Jo viikossa tekniikkani kehittyi huimasti, mutta se on varmaa, että kehrääminen vaatii kilometrejä paljon, jotta näppituntuma kehittyy riittävän herkäksi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s