Wallflowers peittokurssi – Langat

Sain lahjaksi mahdollisuuden osallistua Sue Matonin Wallflowers peittokurssille. Kurssilla tehdään pienistä kuusikulmioista koottu peitto. Ensisilmäyksellä peitto näyttää valtavan työläältä, mutta lähemmin tarkasteltuna huomaa, että ruudut ovat melko yksinkertaisia.

Kurssi alkaa inspiraatio-osalla, jossa tehdään maalausharjoitus ja tutkitaan värejä. Koska väriopin kurssi on tullut käytyä jo nuorena artesaaniopintojen yhteydessä, ei kurssi tuonut siltä osin juurikaan uutta tietoa. Tein silti maalausharjoitteet akryyliväreillä, kertaus ei ole koskaan pahasta. Oli mukavaa Töherrellä maalien kanssa pitkästä aikaa, 5 sävyllä saa melkoisen värikirjon aikaiseksi.

Ohje on suunniteltu ja se suositellaan tehtäväksi Rowan Felted Tweed langasta. Langassa on kaunis värikartta, mutta ei kovin laaja. Kyseinen lanka on myös kallista, peitolle olisi tullut hintaa 500 euroa. Päätin etsiä budjettiin sopivamman vaihtoehdon. Dropsilla on Soft Tweed lankaa, joka on metrejä lukuunottamatta täysin identtistä Rowanin langan kanssa. Päätin ostaa langat useammassa erässä tasatakseni kustannuksia. Valitun langan huono puoli oli se, että lanka on kerillä. Peitosta alkoi tulla poikkeuksellisen työläs projekti. Ostin vain valkoista lankaa, sillä värikartta oli surkea tätä projektia ajatellen. Nyt langat täytyy vyyhdetä ja värjätä.

Peittoon menee noin 45 kerää lankaa, yhdessä kerässä on 130 m lankaa. Vyyhdettävää olisi noin 6 kilometriä. Puolisoni on tehnyt minulle vyyhteämiseen sopivan vyyhdinpuun. Rullaluistimen laakerilla toimivalla härpäkkeellä on kevyt pyöritellä lanka vyyhdeille. Vyyhteihin tulee 4 pasmalankaa, yksi jokaiselle sivulle ja uudelleensuljettava nippuside, näin lanka ei sotkeudu värjätessä. Sitten vyyhti on valmis värjäykseen.

Langat saavat liota vedessä vähintään 30 minuuttia ennen värjäystä.

Yllä vihreiden lankojen värjäystä. Halusin keväisen raikasta vaaleaa vihreää ja tummempaa, synkempää vihreää taustaksi. Aloitin vaaleilla sävyillä. Sekoitin isomman jauhe-erän eri sävyjä keskenään ja testasin minivyyhdillä liuoksen sävyn. Pienen hienosäädön jälkeen uskalsin siirtyä varsinaisiin vyyhteihin. Koska lanka on villa, alpakka ja viskoosisekoitetta, ottaa se väriä ihan omalla tavalla. Sävyistä tulee mielenkiintoisen kevyitä ja tummiin väreihin joutuu laittamaan ehkä jopa tuplasti värijauhetta verrattuna merinoon. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy, kuinka säädän vihreää mustalla tummempaan suuntaan. Kaikkien lankojen vihreä pohjaväri on samasta seoksesta, määrä on vain eri.

Väri tarttui lankaan hyvin, eikä sitä vuotanut loppuhuuhtelussa pois.

Vaaleankeltaisen langan sijaintia peitossa ei ole vielä lyöty lukkoon, joko sitä menee lehtiin, tai sitten taustaan. Jos se menee lehtiin, joudun tekemään vielä yhden todella tummanvihreän tai jopa mustanvihreän. Tai sitten otan ihan valkoisen keltaisen tilalle. En halua tehdä liian tarkkoja päätöksiä näin alkuvaiheessa, vaan katson miten peitto kehityy ja värjään lankaa lisää tarpeen mukaan.

Kukkiin tulee punaisia sävyjä, punaisten lisäksi tein tehosteväreiksi keltaisen ja oranssin. Sekoitin yhden tomuisen vanhan roosan sävyn ja päätin mennä sillä. Vaaleita sävyjä oli hieman haastavaa saada aikaan ja väriä meinasi mennä aina liikaa liemeen. Lehtien sävyistä värjättynä on vain turkoosi, ja ehkä vaalean keltainen, vielä yksi väri pitäisi keksiä. Onneksi sitä ei tarvita peiton ensimmäisessä vaiheessa, joten voin jäädä pohtimaan asiaa ja pyörittelemään lisää vyyhtejä värjäyskuntoon.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s