Shawlography

Vihje 1

Ensimmäinen vihje avautui 8.10.2021. Nähdessäni ensimmäisen vihjeen kuvan, nieleskelin muutaman kerran ja mietin, että tuliko huti? Pidänkö tästä yhtään? Onko se aivan kamala? Vai vielä kamalampi? Sulattelin näkymää hetken ja vielä muutaman pidemmän hetken lisää. Otin aikalisän yön yli ja neuloin vielä keskeneräiset käsineet valmiiksi.

Suunnitelmani oli ollut neuloa huivi viidakon väreissä ja päätin pysyä valitussa värimaailmassa, mutta lisätä siihen mahdollisesti pinkkiä piristeeksi. Ensimmäinen vihje sisältää neljä osaa. Pienen aloituskaaren, poikittaiset sektorit, sateenkaarimaisen osan jossa on lankaristikko edessä ja viimeisenä icord lenkit.

Tapetoin vastikään ”askarteluhuoneeni” villillä viidakkotapetilla, jossa on hyvin samanlainen värimaailma kuin värjäämissäni vyyhdeissä. Vyyhdit on värjätty ennen kuin löysin tapetin, mutta punainen lisä lankavalikoimaan tulee suoraan tapetista. Rakastan huoneen fiilistä, se tuntuu valaisevan synkimmänkin päivän rauhoittavalla ja raikkaalla värimaailmallaan. Toivottavasti saan siirrettyä saman fiiliksen huiviin.

Osa 1. on hyvin pieni muutaman kerroksen kokoinen alue. Siihen neuvottiin ottamaan kirkas ja erottuva väri. Minulla on melko tasainen fade setti käytössä, jos pinkkiä ei lasketa mukaan, joten päätin aloittaa keskimmäisellä sävyllä.

Osa 1.

Osa 2. on jo reilusti isompi alue, joka neulotaan sivuttain aloituskappaleeseen nähden. Tämän osan pääväriksi suositeltiin joko tumminta tai vaaleinta sävyä. Tämä oli helppo päätös, ehdottomasti tumma. Ohjeessa värit on jaettu A, B, C, D ja E, joista B on hallitsevin tässä vihjeessä. En halua sitoutua käyttämään tiettyjä värejä tietyssä ohjeenmukaisessa järjestyksessä, joten menen fiiliksen mukaan. Tässä osassa laitoin kontrastivärit vaaleasta tummaan järjestyksessä 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4, 1 ja päävärinä oli tummin sävy.

Huivin alku on hyvin erikoinen, mutta haluan antaa mallille mahdollisuuden. Jollain hassulla tapaa, huivi alkaa jo viehättää kaikessa erikoisuudessaan.

Osassa 3. huiviin muodostuu hauska lankaverkko pinnalle. Lankaverkko saadaan aikaiseksi nostetuilla silmukoilla. Tässä vaiheessa huivia lisäsin ensimmäisen vaaleanpunaisen langan työhön ja laitoin keskimmäiet sävyt vaaleasta tummempaan taustalle, kuin sateenkaareksi.

Osa 4. on vain kahden kerroksen mittainen, mutta icord ”katkarapujen” ansiosta melko hidas neuloa. Valitsin tälle omituiselle kerrokselle vielä astetta vaaleamman vaaleanpunaisen, jotta lenkit todella nousisivat työstä esiin.

Vihje 2

Osa 5. Alkaa kerroksella, jossa katkarapujen väliin muodostetaan valtava lankalenkki. Tein tämän kerroksen ohjeesta poiketen. Halusin katkarapujen säilyvän kivan kaarevina, enkä halunnut niiden välissä olevan silmukan venyttyvän lörpähtäneeksi ja ylipitkäksi. Tein vain yhden langankierron ja kiinnitin katkaravun omaan juureensa. Näillä muutoksilla kerroksesta tuli siisti, eikä lankalenkit lörpötä

Osa 6. Seuraavaksi huiviin neulottiin palkki, joka kiinnitetään osassa 7 niin, että kohdalle muodostuu kolmiulotteinen, jaokkeellinen makkara. Päätin lisätä mohairia tälle kerrokselle silläkin uhalla, että makkarasta tulisi liian muhkea.

Osa 7. Tämä osa oli todella helppo, joskin tylsä. Tein kolmiot eri sävyisiksi keskenään, jotta langat kuluisivat mahdollisimman tasaisesti. Tämän osan ensimmäinen kerros oli raskas neuloa, sillä makkaran kiinnitys oli työlästä. Tässä kohtaa huivin reuna ei kaareudu kovin kauniisti. Se ei yllätä, sillä silmukkamäärä lisääntyy sykäyksittäin, eikä tasaisesti joka kerroksella. Kolmioiden kärkien välissä olevat lankajuoksut ovat melko pitkät ja jäävät helposti kiristämään, ellei kerrosta neulo venyttämällä. Makkarasta olisi tullut ehkä parempi kaksinkertaisella mohairilla, mutta asettuu vielä kohtuullisen hyvin, vaikka vähän turhan runsas onkin, joten en purkanut sitä.

Osa 8. On jälleen työläs kerros, tällä kertaa neulotaan nyppyjä. Ajattelin kokeilla nypyt kaksinkertaisella mohairilla, jolloin sain hauskasti etenevän sarjan; katkikset ilman mohairia, makkarapalkki mohairilla ja nypyt tuplamohairilla.

Osa 9. Siivekkeet, helppoa oikeaa ja nurjaa raitoina, sopivaa neulottavaa jos haluaa katsella samalla televisiota. Kunhan pitää huolen, että kääntyy oikeassa kohdassa. Värien valinta tähän osioon tuntui haastavalta. Päädyin kahteen vaaleaan sävyyn, kaikista vaalein sävy on hallitsevampi ja kolmanneksi vaalein sävy on toisena värinä. Tämän osan jälkeen huivi on omituisen muotoinen, mikä ei silmukkamäärään nähden ole lainkaan outoa, sillä osan alussa silmukoita lisätään paljon, mutta silmukkamäärä pysyy koko osan ajan samana. Siivekkeen jälkeen makkararaita menee vielä enemmän kurttuun kuin kolmioiden jälkeen. Kuvasta näkee hyvin, että makkaraa edeltävässä osassa voisi olla reilusti vähemmän silmukoita ja makkaran jälkeen silmukoita taas saisi olla vähän reilummin. Ennen kuin teen päätöksen työn purkamisesta katkarapukerrokseen asti, odotan vielä seuraavan vihjeen

Kolmannessa vihjeessä paljastui lyhyt pätkä briossia tai mesh lace neuletta, sekä hämähäkkimäiset pitkillä silmukoilla tehty criss cross kerros. Briossi on luonteeltaan todella venyvää ja monen huivin reuna näytti kääntyvän jälleen jyrkästi ulospäin. Päätin ottaa aikalisän, purkaa ja korjata siivekkeet.

Näin korjasin siivekkeet: Tein joka neljännellä kerroksella rivin alkuun lisäyksen ja käännyin takaisin päin yksi silmukka aiemmin. Näin silmukkaluku pysyi oikeana, kun lisätyt silmukat kaventuivat pois heti kolmosvihjeen ensimmäisellä kerroksella luontevasti.

Korjattu siiveke ja 3. vihje

Koko huivi on ollut hämmentävä ja suorastaan tuskallinen prosessi. Alun inhon jälkeen aloin varovaisesti pitämään huivin alusta, mutta jokaisen vihjeen myötä olen joko kauhistunut tai suorastaan järkyttynyt, että tuollainenko siitä nyt tulee? Kolmosvihje oli lopulta neulottu nopeasti, vaikkakin kaikki siinä tuntui vastenmieliseltä ja rumalta. Tein hämähäkkimäiset criss crossit tummimalla langalla, jotaa ne jäisivät mahdollisimman huomaamattomiksi, eikä pitkät lankalenkit juurikaan erottuisi.

Pääsin aloittamaan viimeisen vihjeen melkein aikataulussa. Viimeinen shokki, sirkusviitalle arvoisensa reunus. Ohjeessa huivissa on suora reunus, mutta jätin kavennukset tekemättä raidan aikana ja tein ne vasta raidan lopuksi, jolloin reunaan muodostuu kevyt porrastus. Reunaan tulee kaikkia muita sävyjä paitsi tumminta lankaa. Melkoisen riemunkirjava hökötys kaiken kaikkiaan tulossa.

Reunus olisi oikeasti loppunut viimeisen raidan jälkeen kuin seinään, jolloin lopetuskulma olisi aivan kummallisen muotoinen. Päätin jälleen fiksata ja kokeilla jotain muuta. Käytin viimeisen raidan silmukat niin, että vain jokunen silmukka kului yhtä seuraavaa raitaa kohti. Tein erinäisä lyhennettyjä kerroksia, jolloin sain lopetuskulman kaartumaan ulospäin. Ulkoreunaan ei voinut tehdä ihan yhtä jyrkkää porrastusta, muuten silmukat olisivat loppuneet kesken. Tyydyin vähän pienempään ja eri tavoin toteutettuun porrastukseen. Kulmasta tuli oikein kiva ja olisin halunnut vastaavan aloituskulmastakin vastaavan näköisen, mutta tässä kohtaa en lähtenyt enää purkamaan ja muuttamaan sitä.

Huivi on mielenkiintoine ja varmasti ainutlaatuinen. Tekisinkö uudestaan? En missään tapauksessa, sillä huivi on yksinkertaisesti liian erikoinen minun makuuni. Ei ruma, ei kaunis vain liian erikoinen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s