G, niin kuin Galaksi

Avaruus, linnunrata, tähdet, ikuisuuteen jatkuva tumma tila täynnä ihmeellisiä planeettoja, tähtiä, kuita, asteroideja, mustia-aukkoja… Paljon tutkittu, mutta silti tuntematon. Miten tuon kaiken saa käsinepariin? Ei mitenkään, joten lähdin nöyrällä mielellä pohtimaan aihetta. Pääväriksi vivahteikasta syvää sinistä ja kontrastiväriksi totesin yllättäen hempeän ”yksisarvis” värisen langan olevan mitä parhain. Siinä on kylmiä avaruusvärejä hyvin vaalealla pohjalla.

Minulla oli myös tummansiniseksi värjättyä alpakkaa, joten aloitin homman niillä. Piirtelin avaruusaiheista kuviota, joka on tietenkin ihan sattumanvarainen, eli sitä ei voi tehdessä oppia ulkoa ja kaikki silmukat pitää laskea neuloessa. Valitsin peukalotyypiksi intialaisen peukalon, koska ajattelin kuvion menevän sen kanssa mukavasti. En ole tehnyt koskaan kyseistä peukaloa, joten sitä varten piti hakea taustatietoja.

Ensimmäisen yrityksen alpakkalanka taaimmaisena ja etualalla kuvioväriksi valikoitunut yksisarvis-värinen lanka.

Kun ensimmäinen käsine oli jo peukalonjuureen asti tehty, päätin, etten pidä alpakkalangasta näissä käsineissä. Alpakka ei jousta juurikaan ja minä en pidä lörpöttävistä käsineistä. Kaiken lisäksi peukalon lisäykset tuntuivat omituisilta, halusin muokata niitäkin. Päädyin siis purkuhommiin ja totesin, että on turha jatkaa alpakkalangalla, vaan halusin joustavampaa merinovillaa myös pääväriksi. Minulla ei ollut mitään vastaavaa tumaa lankaa, joten värjäsin 3 kappaletta 20 g minivyyhtejä, joista kahta oli käytetty ”jämävärin” imemiseen, eli kaikki vyyhdit olivat keskenään eri sävyiset. Täytyy vain toivoa, että lopulliset värit ovat riittävän lähellä toisiaan, ettei taustaan muodostu näkyviä värieroja. Tummien värien kanssa on aina hyvä tilaisuus käyttää mahdollisia ei niin onnistuneita vyyhtejä pois, jolloin lankavarastokin pysyy hallinnassa, eikä täyty itselle epämieluisista väreistä.

Purkamisen paras puoli on siinä, että se käy nopeasti, kun se on tehty, niin harmitus turhasta työstä helpottaa nopeasti.

Uusi aloitus 24.7.21
Päätin kellottaa työskentelyäni. Värjäsin vain näihin käsineisiin tarkoitettavat 3 minivyyhtiä. Laitoin kellon käyntiin kun langat menivät väriin. Värjäys, kiinnitys, jäähdytys ja loppuhuuhtelu ottivat aika tarkalleen 2 tuntia. Aurinkoinen ja vähän tuulinen ilma auttoivat lankaa kuivumaan melko nopeasti. Alkuliotus ja kuivaus huomioiden ennen silmukoiden luomista oli aikaa kulutettu jo 8 tuntia. Ehdin tässä ajassa myös muokkaamaan piirtämääni kaaviota tälle langalle ja uudelle neuletiheydelle sopivammaksi.

Värjäystulos oli yllättävän tasainen aloitustilanne huomioiden lankojen lopullinen väri oli todella tasalaatuinen kaikissa kolmessa vyyhdissä. Ei voisi arvata, että yksi oli värjäämätön ja kaksi ruskeanpunaisia.

Neulonnan työvaiheet

Resori: 46 minuuttia
Kämmen: 3 t 40 min
Sormet: 2 t 30 min

Ja nämä ajat tietysti tuplana, eli sormikkaiden neulomiseen meni: vajaat 14 tuntia.

Suunnittelu sisältää ideointia ja kaavion piirtämistä, silmukkamäärien miettimistä, jos ohjeesta tekisi myyntiversion ja mahdollisesti useamman koon kaaviot, ajan voisi helposti kertoa kolmella tai neljällä. Tämän jouduin arvioimaan, mutta laitan arvion 2 tuntia. Malli oli helppo piirtää, sillä siinä ei ole mitään erityisen vaativia kuvioita.

Värjäysaika sisältää vain varsinaisen värjäyksen, eli aktiivisesti käytetyn ajan. Kuivuminen on passiivista odottelua, jolloin voi tehdä muutakin. Värjäys kesti 2 tuntia.

Kirjoitan tänne blogiin muistiin asioita työn edetessä, passiivista aikaa hyödyntäen, niin voin veikata kuinka kauan oletan sormikkaiden neulomisen vievän aikaa. Olen aiemmin arvioinut neulomisnopeudekseni 18-22 t / sormikaspari mallista riippuen. Arvioin näiden tekoajaksi 20 tuntia.

Kokonaisaika: Suunnittelu 3 t + värjäys 2 t + neulonta 14 t = 19 t

Resori 46 min ja kämmentä noin 1 tunti. Cardigan no 6 rapisee karvaa työskennellessä ja pölisee muutenkin pahemmin kuin karvanlähtöaikainen koira.

Parin tunnin neulomisen jälkeen olen enemmän kuin tyytyväinen langan vaihtoon. Neulottuna lanka on mukavan tumma, kirkkaansiniset alueet eivätt hyppää liikaa esiin. Kuvasta näkee mukavasti, kuinka mohairia sisältävä villatakkini karvastaa ympäristön. Kuviota ei vielä tässä kohtaa hahmota oikein, mutta kyllä se sieltä muodostuu vähitellen.

2 tuntia kirjoneuletta, 4 kerrosta jäljellä ennen peukalon silmukoiden siirtämistä.

Sormikasta neulottu 2 t 46 minuuttia, toistaiseksi peukalon lisäykset näyttävät asettuvan kuten pitää. Vielä 4 kerrosta ennen H-hetkeä, jolloin pääsen näkemään onko Intialaisesta peukalosta mihinkään.

3 tuntia kirjoneuletta, kämmentä ei ole paljoa jäljellä, muutama kerros ennen pikkusormen silmukoiden erottelua.

Peukalo vaikuttaa hyvältä, en sijoitellut lisäyksiä kuten Novitan ohjeissa oli, vaan niin, että peukalon siirrettävät silmukat ovat samassa kohdassa kuin muissakin tekemissäni peukalotyypeissä, lisäysten sijainti vaikuttaa hyvältä tähän mennessä. Viimeinen pätkä ennen sormia meni nopeasti, neulonta ja sormien silmukoiden jaon suunnittelu vei 40 minuuttia. Kämmenosan neulonta vei kokonaisuudessaan 3 t 40 min. Kuviolankaa on yli 10 g jäljellä, joten se riittää varmasti. Pääväriä on mennyt vasta vajaa 1 minivyyhti, joten nekin näyttäisi riittävän.

Peukalon lisäykset kaartuvat kauniisti kirjoneuleessa. En ehkä valitsisi tätä peukaloa ensimmäiseksi ulkonäkönsä puolesta, mutta kirjoneuleeseen näyttäisi olevan erinomainen valinta.

Ensimmäiseen sormikkaaseen meni vähän päälle yksi minivyyhti lankaa, mutta seuraavaan vähän vajaa, joten pärjäsin kahdella minivyyhdillä. Lankaa ei jäänyt montaa metriä yli. Ensimmäisen käsineen kirjoneule jäi vähän löysäksi, joten ero johtunee siitä.

Lankaa kului 52 g ja tekoaika oli 22.-30.7.2021

Seuraavana H niin kuin H*****


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s