Jalokivivärit osa 1, smaragdi

Aakkosboxin D-käsineet saivat aikaiseksi tarpeen kokeilla jalokiviväristen vyyhtien värjäämistä. Liotin 100 g high twist sinkkumerinovyyhtejä hanavedessä ennen värjäystä. Sitruunahappo lisättiin vasta värjäysvaiheessa.

Voimakkaat värit vaativat paljon värijauhetta, jolloin ylijäämäväriä saattaa jäädä liemeen ja huuhteluvesi ei ole heti kirkasta. Punaisten vyyhtien kohdalla käytin suosiolla muutamaa minivyyhtiä imemään ylimääräistä väriä itseensä värjäyksen loppuvaiheessa.

Smaragdi

Smaragdi on voimakkaan ruohonvihreä kivi. Värijauheeni oli aavistuksen liian sinertävä, mutta valitsin toiseksi vihreäksi astetta keltaisemman sävyn. Lisäksi lankaan on käytetty pieni määrä mustaa väriliuosta. Musta on lähes aina sekoiteväri. Minulla on tällä hetkellä käytössä Jacquardin Jet Black ja se on selvästi ruskeaan taittava musta. Jos sitä käyttäisi speklenä, täplät voisivat olla yllättävän värisiä. Siksi valmistin siitä liuoksen ja roiskin sitä siinä muodossa. Video värjäyksestä löytyy täältä.

Aloitin värjäämällä vyyhdit ensimmäisellä vihreällä. Laitoin kaksi 1 ml mitallista värijauhetta suoraan pannulle ja lisäsin langat väriliemeen, 2 vyyhtiä 366 m / 100 g sinkkumerinoa. Annoin ensimmäisen värin kiinnittyä noin 10 min ennen kuin jatkoin eteenpäin. Alla olevasta kuvasta näkyy, kuinka langan kierteisyys näkyy märässä vyyhdissä. Vyyhdit pysyvät helposti mattomaisena pintana, jolle on helppo levittää speklet.

Kun pääväri oli kiinnittynyt jonkin aikaa, lisäsin pullosta keltaisempaa vihreää. Pulloon menee noin 1,5 dl vettä ja jauhetta laitoin 1 ml mitallisen. Väriliuoksina sävyjen ero on melkoinen. Puristelin värin vyyhtien toiselle puolelle reippaasti ja painelin värialueita pihdeillä, jotta väri tunkeutuisi myös alapuolelle.

Kun toinen väri oli kiinnittynyt pienen hetken, lisäsin mustaa väriä roiskeina pullosta, ei paljoa, vain vähän tuomaan syvyyttä ja eloa lankaan.

Tämän jälkeen lisäsin vielä molempia vihreitä spekleinä hyvin huolettomasti ja reippaalla kädellä.

Värjäysvaiheessa sävyerot saattavat olla aika huomaamattomia, mutta valmiissa langassa on kivasti eloa ja syvyyttä. Ei liikaa, niin että neulottu pinta olisi liian levoton, vaan sopivasti, että sen kanssa voi tehdä pintaneuletta.


One thought on “Jalokivivärit osa 1, smaragdi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s