Värjäystekniikat, semisolidit ja speklet

Vain mielikuvitus on rajana happoväreillä värjätessä. Minulle mieluisinta on värjätä laakealla pannulla kaasutasolla. Kesän 2020 värjäykset tein päasiassa Ikean teräksisissä uunivuoissa muurikan kolmijalkaisella kaasutasolla. Värjäyspisteeni oli takaterassilla, eli värjääminen oli mahdollista sään salliessa. Toiveissa on saada oma pieni askartelutila, jossa voisin jatkossa värjätä lankaa neljän seinän sisällä. Tämän sivun kaikki vyyhdit ovat 85% SW merinovillaa ja 15% nylonia.

Värien käsittelyssä tulee aina käyttää asianmukaisia suojaimia

Semisolidit ja tasaiset värit on helpointa värjätä runsaassa nestemäärässä. Jos tavoitteena on hyvin tasainen väri, ei lankojen esiliotukseen kannata laittaa lainkaan happoa. Väri liuotetaan hyvin pieneen määrään kuumaa vettä ja lisätään mahdollisimman suureen nestemäärään. Lanka laitetaan kylmään väriliemeen ja lankaa liikutellaan kuumennuksen aikana, happo lisätään vasta kuumaan liemeen. Miksi näin? Jos luit aiemman postaukseni happovärien ominaisuuksista tiedät miksi. Happo avaa villaan kiinnittymispaikkoja väreille ja kuumuus nopeuttaa prosessia. Mitä nopeampaan väri kiinnittyy sitä vaikeampi se on saada tasainen lopputulos. Kylmän, neutraalin liemen kanssa toiminta-aika on pidempi.

Tasaista vihreää eri vahvuisilla väriliuoksilla
Spekleä pienessä vesimäärässä

Spekle, nuo ihanat väripilkut. Veden määrällä on tässä erityinen merkitys, mitä terävämpää täplää halutaan, sitä vähemmän vettä. Lanka kannattaa esiliottaa happovedessä. Jos haluaa välttää värien leviämistä viimeiseen asti, voi vyyhdin puristaa kevyesti kuivaksi ja asetella kelmun päälle. Vyyhtiin ripotellaan spekleä ja värien annetaan asettua 10-15 min ennen kääntöä. Toiselle puolelle sama käsittely. Lopuksi värit kiinnitetään joko höyryttämällä tai happovedessä keittämällä. Vähän rennompaan spekleen sopii pannuvärjäys niukassa vedessä, vyyhdit asetellaan pannuun happoveteen niin, että vesi ei peitä vyyhtiä kokonaan. Vesi kuumennetaan ja sitten vain ripottelemaan väriä.
Speklejen kanssa kannattaa varautua yllätyksiin. Monet värit ovat väriseoksia, jolloin yksittäiset väripilkut saattavat yllättää. On myös hauskaa tehdä omia jauhesekoituksia ja katsoa mitä tulee. Speklejen kanssa vaikeinta oli alkuun pysyä kohtuudessa ja malttaa odottaa värin kiinnittyminen. Lopputulokseen voi vaikuttaa pienillä asioilla, esimerkiksi painamalla lankaa alaspäin veteen heti värin lisäämisen jälkeen, jolloin saa speklejen ympärille tasaista väriä.

Pannulla speklettynä
Vyyhteinä
Spekle jota paineltu heti värin lisäämisen jälkeen
Valmiit vyyhdit

3 thoughts on “Värjäystekniikat, semisolidit ja speklet

  1. Aivan ihania lankoja! Tiedätkö saako Jacquardin tai Dharman happovärejä Suomesta? Olen värjännyt rintaliivien kuminauhoja ja kankaita Idye Polyllä mutta kiinnostaisi kokeilla happoväreillä jos väri pysyisi paremmin pesussa… Inspiroit kokeilemaan tätä villanvärjäystä myös 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos, Jacquardia saa ainakin Ullakasta, aika hintavia ne pikkupurkit siellä, mutta värit ovat riittoisia. Dharmaa olen tilannut USA:sta suoraan, kerran tilasin Saksasta, mutta olivat siirtäneet värejä huonoihin purkkeihin, joten en enää toiste tilaa siitä paikasta. Happovärit värjää hyvin proteiinikuituja ja minulla ainakin värit ovat pysyneet hyvin kiinni. Haalistumisesta on vaikea sanoa mitään, koska villatuotteet harvoin ovat tuntikaupalla auringossa, eikä niitä pestä kovin usein.

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s