Villan värjäys happoväreillä, värien ominaisuudet ja kiinnittyminen

Villa on proteiinikuitu, joka muodostuu keratiiniproteiinista. Proteiini puolestaan rakentuu aminohapoista, joihin väri kiinnittyy. Yksinkertaistettuna negatiivisesti varautunut väri sitoutuu villassa oleviin positiivisesti varautuneisiin aminohappoihin. Villan isoelektrinen piste on pH 4,5, eli aminohapoissa on yhtä paljon positiivisesti ja negatiivisesti varautuneita ryhmiä.

Värien kiinnittymismekanismi

Happovärit sitoutuvat ionisidoksella proteiinissa oleviin aminohappoihin. Happo avaa näitä positiivisesti varautuneita ryhmiä proteiinikuituun, jolloin värille on enemmän sitoutumispaikkoja. Toisin sanoen mitä vahvempia / intensiivisempiä värejä tavoittelet, sitä tärkeämpi on huolehtia liuoksen riittävästä happamuudesta. Hyvä perussääntö on pitää väriliuoksen pH:na 4. Puuvillassa kyseisiä positiivisesti varautuneita aminohappoja on huomattavasti vähemmän, siksi happovärit eivät toimi puuvillalle. Nylon (kemiallinen nimi nylon polyamide) sen sijaan on rakenteeltaan hyvin samankaltainen kuin proteiinikuidut, ja siksi värit kiinnittyvät siihen hyvin.

Aloitin itse värjäämisen Wiltonin elintarvikeväreillä ja happona käytin etikkaa, nykyisin värjään pääsääntöisesti jauhemaisilla happoväreillä ja happona käytän sitruunahappoa.

Happovärit voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan.

L – Leveling. Tämän ryhmän molekyylikoko on kaikkein pienin. Värit antavat tasaisen värjäystuloksen. Väriliemen pH tulee olla ohjeenmukaisesti 4 tienoilla, jotta värit kiinnittyvät hyvin. Pienet värimolekyylit tunkeutuvat kuituun nopeasti, mutta eivät kestä pesua kuumassa, koska sidokset eivät ole kovin kestäviä. Näille väreille suositellaan joko kuivapesua tai käsinpesua viileällä vedellä. Värit tunkeutuvat kuituihin eri tavoin, joten samassa väriliemessä ei kannata värjätä eri kuitutyyppejä, esim. villaa ja silkkiä samanaikaisesti.

M – Milling/Supermilling. Tämän ryhmän molekyylit ovat suurempia kuin L-ryhmän väreillä. Ne tunkeutuvat kuituun hitaammin, mutta sitoutuvat lujemmin. Näiden värien pesunkesto on hyvä. Väriliuos kannattaa valmistaa huolella, jotta kaikki väri on varmasti liuennut ja huolehtia väriliuoksen liikuttelusta värjäyksen aikana, jotta värjäystuloksesta tulisi tasainen. Hyvän pesun- ja kuumuden kestonsa ansiosta nämä värit opivat erinomaisesti huovutusvillalle. Värien valonkesto vaihtelee. Nämä värit eivät ole niin tarkkoja pH:n suhteen kuin L-ryhmän värit.

P – Premetallized. Tämän ryhmän värimolekyylit ovat kaikkein suurimpia ja monimutkaisimpia rakenteiltaan. Molekyyleissä on metalli-ioni. Metalli on usein joko kromi tai koboltti. Metallin määrä oikein valmistetussa väriliuoksessa jää niin pieneksi, että jäännösliemen hävittäminen viemäriin on turvallista (värivalmistaja Dharma / EPA). Nämä värit kestävät hyvin pesua ja väri ei siirry kerran kiinnityttyään. Valonkesto on paras tällä ryhmällä. Värjäystulos on hyvin tasalaatuinen eri kuitutyyppien välillä. Värit toimivat laajalla pH-alueella.

Väriaineet

Happovärit ovat jauhemaisia, joko yhtä väripigmenttiä sisältäviä tai värisekoituksia. Värisekoituksien kanssa kanssa speklen tekeminen voi olla mielenkiintoista ja  yllättävää. Värisekoituksia käytettäessä on hyvä huomioida, että värimolekyylit ovat eri kokoisia, jolloin värit kiinnittyvät eri tahtiin. Tätä ominaisuutta voi käyttää myös värjäystekniikkana, kun nopeammin kiinnittyvä väri loppuu liemestä, saadaan loppuliemestä uutta sävyä.  Tätä ominaisuutta voidaan hyödyntää  esimerkiksi liukuvärjäyksessä.

Sininen väri saattaa liueta hitaammin kuin keltainen tai punainen väri. Väriseokset, joissa on sinistä seassa, kannattaa sekoittaa huolella ja antaa värille riittävästi aikaa liukenemiseen.

Suojautuminen

Muista suojautua! Värit ovat ihoa ja limakalvoja ärsyttäviä. Värejä käytettäessä on syytä suojautua asianmukaisilla suojavarusteilla. Säilytä värit lasten ulottumattomissa. 

Jauhemaisia värejä käsiteltäessä on syytä suojautua mahdolliselta väripölyltä käyttämällä riittävän tehokasta hengityssuojainta ja suojalaseja. Kädet suojataan kumihanskoilla, joko kertakäyttöisillä tai monikäyttöisillä. Mitään värjäyksissä käytettyjä välineitä ei käytetä elintarvikkeiden kanssa. Tarkista käyttämiesi väriaineiden käyttöturvallisuustiedot valmistajan sivuilta. Jacquardin käyttöturvallisuustiedotteetDharman käyttöturvallisuustiedotteet.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s