Å, niin kuin Åhå, sittenkin Åkerbär

Å, tuo vierasperäinen ja ah, niin ihanan vaikea kirjain. Å:lla ei taida alkaa yhtään suomenkielistä sanaa, vaan kaikki ovat vierasperäisiä tai ruotsia. Kävin läpi tutumpia sanoja, jotka olivat tietenkin Åbo ja Åland. Niistä ei paljoa inspiraatiota irronnut. Päädyin jälleen googlen ihmeelliseen maailmaan ja aloin käydä Å+ joku toinen kirjain hakuja läpi. Ål, eli ankerias oli ensimmäinen osuma, joka laittoi mielikuvituksen liikkeelle. Aiheesta löytyi myös varsin erikoinen uutinen ruotsiksi, joka koski kiinalaismiestä. Jatkoin sanan etsimistä, ja lopulta päädyin åkerbäriin, eli mesimarjaan. Tämän sanan sain ehdotuksena jo aikaa sitten facebookissa, mutta en muistanut sitä heti.

Ajattelin, että voisin jatkaa Zenien idealla tämänkin parin, saisin samalla testattua Arwetta Classic lankapohjalla sormikkaiden ohjeen. Minulla oli kaksi 50 g vyyhtiä, joissa on hyvin keveä ja raikkaan vihreä speklettämällä tehty värjäys. Aloittelin sormikkaiden neulomista maaliskuun alkupuolella. Vuodenajat vaikuttavat suunnitelmiini ja värivalintoihini melkoisesti, siksi nämä tarkoin vaalitut ja hillotut vyyhdit pääsivät juuri nyt, kevään kynnyksellä, käyttöön. Jo lankaa keriessä melkein näin silmissäni lumikellojen hennot kukat. Langan väri on kuin kevät itsessään. Todellisuudessa luonto on vielä muhkean lumipeitteen alla piilossa, mutta lisääntynyt valo ja auringon lämpö ovat selvä lupaus lähestyvästä kesästä.

Sormikkaat valmistuivat vikkelästi, mutta koristeluvaiheessa kaikki tekemäni koristeet toivat mieleen joulun, mesimarjan lehdet ja marjat näyttivät lähinnä mistelin oksalta.

Lopulta päädyin jättämään käsineisiin koristeeksi hyvin yksinkertaisen rannetta kiertävän icord renkaan. Sormikkaat eivät tuo mitenkään mieleen mesimarjaa, joten nimeksi sopii lähinnä Åhå. Sillä niinhän se menee, että sitä saa mitä sattuu tekemään.

Koriste vaikutti kuitenkin liian simppeliltä ja tylsältä, joten purin ne pois ja tein Zenien mallin mukaan kukkarannekkeet näihinkin. Nyt käsineet alkoivatkin taas muistuttaa mesimarjaa. Åhå, ehkäpä ne ovatkin Åkerbärit

Arwetta toimii erinomaisesti sormikaslankana, siinä on kiva pieni jousto ja langan kevyt karheus lisää lämmön tunnetta niitä käyttäessä verrattuna hyvin sileäksi kehrättyyn merinolankaan.

Kaksi viimeistä paria Ä ja Ö, niihin aion suhtautua hyvin kepeästi, tehdä mitä mieleen juolahtaa ja mikä hyvältä tuntuu. Å-parin valmistuminen vei yli kuukauden, koska kipuilin koristeiden kanssa. Ja lopulliset koristeet käsineet saivat vasta syksyllä 2022. Joskus prosessi ottaa oman aikansa, jotta lopputulos miellyttää.

Aakkoshaasteen viimeisien kirjaimien kohdalla tunnelmaa kuvaavat parhaiten sanat ällöt överit. Siinä olisi juuri oikeat kirjaimetkin…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s