K, niin kuin Kala

Kukapa olisi arvannut, että inspissanaksi tulee kala? Vaikuttaa itsetuhoiselta, limaiselta ja haisevalta idealta. Mutta ei suinkaan. Kaloissa on värejä laidasta laitaan, puhumattakaan upeasta suomukuviosta. Hypistelin lankojani ja kerin voimakkaan turkoosin vyyhdin valmiiksi, kunnes nurkkaan heitetty J, niin kuin Jää aloitus osui silmiini. Kaamea vaaleansininen olikin juuri hyvä väri kalalle.

Purkasin kämmenen jälleen kerran ja aloitin alusta suomukuviolla. Onneksi viimeisin rannekeversio oli tavallistakin tavallisempaa 2o, 2n joustinta, joka sopi ajatukseeni täydellisesti.

Kaloista tulee lapaset, sillä lapasen pään pyöreä muoto muistuttaa luonnollisesti kalaa, peukalo on evä, kämmen suomupintaa ja rannekkeen resori pyrstö.

Peukalon lisäykset olivat haastavat suunnitella, sillä pintakuviossa on yhdessä mallikerrassa neljä niin sanottua ”nousematonta” kerrosta. Nousemattomalla kerroksella tarkoitan kerrosta, joka ei lisää työhön korkeutta. Nämä ns. nousemattomat kerrokset muodostavat pinnan kuvion.

Tästä päästään yhtälöön: jos teen kuviota muualla ja peukalokiilan neulon sileällä -> peukalokiila on korkeampi kuin kämmenkappale. Kuvio oli saatava asettumaan myös peukalokiilaan. Tein stitch fiddlellä nopeasti muutamia kokeiluja ja päädyin siihen lopputulokseen, että kuviota ei saa jatkumaan täysin saumattomasti mitenkään, vaan mallikertojen välille tulee peukalokiilan kohdalle pieni rytmin vaihdos. Rytminvaihdos tapahtuu vain korkeussuunnassa, leveyssuunnassa kuvio jatkuu sen sijaan saumattomasti kaikilla kerroksilla. Rytminvaihdoksen aiheuttama kuviopoikkeama ei kuitenkaan ole niin selkeä, että se iskisi pahasti silmään.

Peukalokiila

Valitsemani pintaneule on mukavaa neulottavaa ja sen kolmiulotteisuus tekee neuloksesta mukavan paksun tuntuista, vaikka lanka on ohutta 400 m / 100g sukkamerinoa. Erinomainen valinta lapasiin.

Peukaloon halusin hieman väljyyttä, jotta alle mahtuu tarvittaessa toiset käsineet. Kärjestä tein pyöreän, jotta lapasia voi käyttää kummassa kädessä vain.

Tekoaika 5-14.9.2021, langan kulutus 77 g. Seuraavaksi L, niin kuin L*******.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s