Lankojen kuvaaminen

Nykytekniikalla ja pienellä viitseliäisyydellä on melko helppoa ottaa hyviä kuvia. Aloittaessani ensimmäisen ohjeen kirjoittamisen, otin vaihekuvia järjestelmäkameralla keinutuolin istuinosaa vasten. Jossain vaiheessa kyllästyin luonnonvalon aiheuttamaan värivaihteluun kuvissa. Isoa työtä ei ole mahdollista kuvata kerralla, joten valon aiheuttamat sävyvaihtelut olivat merkittäviä.

Päätin rakentaa valoboxin. Katselin Youtubesta erilaisia valoboxivideoita ja rakensin oman boxini soveltaen erilaisia ohjeita. Runkona on pahvilaatikko, jonka pohja toimii takaseinänä, sivuseiniin tein isot aukot, joihin laitoin kaksi kerrosta voipaperia. Sivuseinät toimivat siis valonsuotimina. Maalasin pahviosat valkoisella seinämaalilla, jotta varjojen muodostuminen olisi mahdollisimman pientä. Boxin pohjalla ja takaseinällä on helppo pitää vaikka tapetin palasia taustana. Valolähteenä toimii tavallinen kirkasvalolamppu. Boxi on lopulta yllättävän pieni, sillä jos työ on vähänkään suurempi, on kuvan ottaminen tarpeeksi etäältä hankalaa. Aloin pohtimaan, voisiko kuvia ottaa ilman boxia yhtä helposti?

Nykyisin kuvaan lähinnä kännykällä, kuvia on helppoa ja nopeaa siirrellä laitteelta toiselle. Netistä löytyy loputtomasti ideoita ja vinkkejä hyvien kuvien ottamiseen ja kuvienkäsittelyyn. Olen siinä mielessä vähän laiska, että en jaksaisi käsitellä kuvia, vaan haluaisin niiden olevan suoraan riittävän hyviä. Näin aikaa jää mielenkiintoisempiin asioihin, kuten neulomiseen ja värjäämiseen.

Suoritin verkko-opintoina hyvin lyhyen tuotekuvaukseen keskittyvän kurssin Udemyssä, DIY Product Photography. Kurssilla käytiin läpi melko pintapuolisesti valaistusta ja kuvienkäsittelyä. Kurssin innoittamana päätin tehdä heijastustaulun, sillä laatikostani sattui löytymään valkotauluun tarkoitettua kalvoa, joka sopii erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Päällystin pahvinpalan kalvolla ja kokeilin sen vaikutusta kuvaan

Ensimmäinen kuva on otettu päivänvalolampun kanssa, ei suotimia, ei heijastustaulua. Vyyhdit luovat melko voimakkaat varjot vasemmalle. Kuvaa ei ole käsitelty mitenkään, valaistus on hyvä näille sävyille, jotka toistuvat kuvassa hyvin luonnollisina ja aitoina. Ihan ok kuva jo pelkällä päivänvalolampulla.

Toinen kuva on otettu heijastuslevyn kanssa. Varjoja muodostuu selkeästi vähemmän. Varsinkin oranssin vyyhdin vasen reuna erottuu kauniisti ilman varjoja. Tätäkään kuvaa ei ole käsitelty mitenkään. Otan ehdottomasti heijastustaulun vakituiseen käyttöön. Varsin hyvä kuva näin pienellä vaivalla.

Lopuksi vielä kuva todellisuudesta, perspektiivillä on merkitystä!

Mitä siis tarvitsin kuvaan? Tapetinpalan alustaksi, tapetinpalan taustaksi, valkotaulukalvoa ja pala pahvia heijastustauluun sekä kirkasvalolamppu. Kuva on otettu kännykällä ilman suotimia tai erityissäätöjä. Tämä kokeilu oli hyvä, valoboxin säilytys oli hankalaa, koska pahvista ja voipaperista rakennettua hökötystä ei voi tunkea minne vain, vaan se piti säilyttää niin, ettei se hajoa. Nyt voin vaihtaa boxista lituskaiseen heijastustauluun ja tarvittaessa tehdä samanlaisen irrallisen valonsuodattimen voipaperista. Kahden pahvilevyn säilyttäminen on paljon helpompaa, kuin helposti rikkoutuvan laatikon. Heijastustaulu olisi varmasti voinut olla pienempikin, mutta tein varmuudeksi reilun kokoisen, koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuudessa tarvitsee.

Lopuksi tein nopean kuvankäsittelyn kännykän omalla ohjelmalla. Rajaus ja hieman lisää eloisuutta, värisävyihin tai valotukseen ei tarvinnut koskea. Varsin mukiinmenevä kuva ja harrastelijalle sopivat välineet. Kuvien langoista on oma juttunsa täällä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s