Kaava kellohelmaiselle alushameelle

Tytär hankki vaalean pellavaisen kesämekon, josta näkyi ikävästi läpi. Kesämekko on kellohelmainen, joten alushameenkin olisi hyvä olla kellohelmainen. En ole ommellut vaatteita pitkään aikaan, joten ajattelin tämän olevan kiva ja nopea pikkuprojekti virkistämään muistia. Hain Eurokankaasta 2 m nude sävyistä vuorikangasta. En tietenkään laskenut sen tarkemmin menekkiä vaan arvion sen suunnilleen. Kotona otin mitat tyttärestä. Päätimme, että hameeseen tulee kuminauhavyötärö ja helma on täyskello.

Kaavan laskeminen
Lantion ympärys (ly) + muutama sentti väljyysvaraa. Koska hameeseen tulee kuminauhavyötärö, otettiin vyötärön mitaksi lantion ympärys, jotta hameen saa puettua päälle. Jos hameeseen tulisi vetoketju, sitten käytössä olisi vyötärön ympärysmitta.

A=πr2, jossa A ympyrän kehän pituus

Eli helposti sanottuna r = A / 2 / π = säde

Esimerkiksi jos ly on 100 cm ja väljyyttä halutaan 3 cm, on A = 103 cm

103 cm / 2 = 51,5 cm / π = 16,4 cm

Säteen perusteella saa piirrettyä kaavan suoraan kankaalle. Jos helman pituudeksi halutaan 60 cm, huom lisää pituuteen päärmeen kääntövara jos teet sellaisen, niin ympyrän keskipisteestä helmaan mitta on 16,4 cm + 60 cm = 76,4 cm.

Aloitin mittaamisen yhdestä kulmasta hulpion suuntaan asettaen merkit seuraaviin kohtiin: aloituskohta, 60 cm, 16,4 cm (keskikohtamerkki) 16,4 cm, 60 cm. Yksi kappale on helmasta sivusaumojen kautta toiseen helmaan yhteensä 152,8 cm pitkä. Kappaleen leveys on puolet + 1 cm saumanvarat, eli 60 cm + 16,4 cm + 1 cm = 77,4 cm. Palat menevät kuitenkin kankaalla lomittain kaarevan muotonsa vuoksi, joten kangasta ei tarvitse olla kaksi kertaa pituuden verran. Allaolevassa piirustuksessa ei ole mittasuhteita, vaan kuva on ohjeellinen kuinka piirsin osat kankaalle.

Kankaan menekki tuli arvioitua täydellisesti, sillä kangasta jäi reunoille yli noin puoli senttiä. Tein helmaan rullapäärmeen, joten sinne ei tarvittu saumanvaraa.

Löysin sattumalta varastoistani lähes täydellisen sävyistä lankaa kaksi kartiota, joten laitoin ne saumurin sieppareihin ja neulalangaksi vähän poikkeavamman sävyisen langan. Rullapäärmeestä tuli todella kaunis ja se tuo kivan kevyen fiiliksen helmaan.

Käytössäni on Janomen ompelukone ja saumuri, jos harkitset koneen hankkimista, kannattaa ehdottomasti tutustua kyseisen valmistajan tuotteisiin, tikki on aina priimaa.

Hame lähti niin vikkelästi käyttöön, etten edes ehtinyt kuvata sitä asianmukaisesti.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s